uprawa roli w strefie miedzyzwrotnikowej

uprawa roli w strefie miedzyzwrotnikowej
Odpowiedź

Ryż – uprawa wymaga ogromnych ilości wody, temp. 25-35 stopni C. Indie (Niź. Gangesu, Wybrzeża Półwyspu Indyjskiego), Indonezja (Jawa, Sumatra, Bangladesz, Wietnam, Tajlandia) – eksport. Proso i sorgo – mogą rosnąć w skrajnie niekorzystnych warunkach (na bardzo ubogiej glebie przy niedostatku wody), są cennym źródłem pokarmu na terenach pustynnych i półpustynnych Proso – Afryka Zach. Od jeziora Czad po Zielony Przylądek, Sorgo – Afryka Pd. i Zach., Indie (Dekan). Maniok – (3 m wys.), bulwy ważą 2-4 kg, uprawiany w strefie międzyzwrotnikowej, wymaga b. Ciepłego klimatu; ma niewielkie wymagania glebowe, jest małopracochłonny, ze względu na dużą plenność i możliwość długiego przechowywania (2-3 lata) stanowi roślinę bardzo wartościową (jest podstawą wyżywienia ludności w krajach afrykańskich), uzyskuje się z niego mąkę (kassawę) i skrobię (tapiokę); jego wadą jest mała zawartość białka. Główni producenci: Brazylia (15%), Nigeria (14%), Zair (13%), Tajlandia (13%), Indonezja (11%). Bataty – klimat ciepły (26-30 stopni C) i wilgotny (850-900 mm), największymi producentami są Chiny (85%), poza tym: Indie, Indonezja i Brazylia (niewiele w AmŚ i Afryce). Orzeszki ziemne – są rośliną subtropikalną i tropikalną, ich nasiona zawierają do 70% bardzo cennych tłuszczów, olej z orzeszków ziemnych wykorzystywany jest do produkcji margaryny, kosmetyków lekarskich. Gł. Rejony upraw: Niż. Chińska, Środkowy Dekan (Indie) i Strefa Sudan w Afryce (Nigeria, Senegal), poza tym: Indonezja, Birma, Tajlandia, Brazylia. Palmy (daktylowe, kokosowe, sagowe i oleiste) rosną na Archipelagu Malajskim, w Nigerii, Gwinei i Zairze. Cennym źródłem oleju są nasiona olejowca oraz wysuszone bielmo palmy kokosowej (kopra) zawierające 70% tłuszczu (Filipiny, Indonezja). Kawa – wieloletnia roślina strefy międzyzwrotnikowej, wymaga dużej ilości wilgoci, średniej ilości światła i dobrych słabo-przepuszczalnych gleb; gł. Producenci: Brazylia (22%), Kolumbia (17%), Indonezja (7%), Meksyk (5%) i Wybrzeże Kości Słoniowej (2%). Kakao – klimat gorący (24-28 stopni C, opady 200 mm), gleby urodzajne, odwodnione. Wybrzeże Kości Słoniowej (31%), Brazylia 14%), Ghana (11%), Malezja (9%), Indonezja (9%). Herbata – klimat ciepły, łagodny (śr.temp. lata 20 stopni C), z regularnymi opadami (200 mm), tereny wyżynne lub górzyste, Indie (Asam, Madras – 28%), Chiny (23%), Sri Lanka (9%), Kenia (8%), Indonezja (7%). Pomarańcze, mandarynki – Zat. Meksykańska Banany – Brazylia, Ekwador, kraje Ameryki Środkowej Juta – wilgotny i bardzo ciepły klimat, dobrze nawodnione gleby: Indie, Bangladesz, Chiny, Tajlandia; służy do produkcji opakowań (worki do transportu morskiego), dywanów, chodników Agawa włóknista (sizal) – Brazylia, Tasmania, Kenia, Meksyk Konopie manilskie (abaka) – Filipiny Rośliny kauczukodajne – ponad 200 gat. Drzew (np. kauczukowiec – 30 m), krzewów i roślin zielonych rosnących dziko i uprawianych w strefie tropikalnej. Kauczuk otrzymuje się z ich mleczka (caletes), najwydajniejszy jest kauczukowiec brazylijski uprawiany głównie na Archipelagu Malajskim, inni producenci kauczuku: Indonezja, Tajlandia, Indie, Chiny, Filipiny Jam (bulwy) – Nigeria, Wybrzeże Kości Słoniowej, Brunei, Ghana, Togo, Zair.

Dodaj swoją odpowiedź