grzyby jadalne : pieczarka polna,maślak zółty , podgrzybek brunatny,borowik szlachetny , gąska zielona. grzyby nie jadalne : muchomor plamisty,muchomor czerwony,borowik szatański,mleczaj rudy,borowik ponury. znaczenie grzybów w przyrodzie : . Grzyby jako jedyne organizmy mają zdolność do rozkładu ligniny oraz mają duże znaczenie przy rozkładzie celulozy, co oznacza że dzięki nim na ziemi nie zalegają tony liści i innych organizmów posiadających związki organiczne. Gdyby nie grzyby związki organiczne nie powróciły by do ekosystemu . sa rowniez pokarmem dla zwierząt .
Grzyby jadalne: • Borowik szlachetny • Koźlarz babka • Maślak zwyczajny • Podgrzybek brunatny • Czubajka kania Grzyby niejadalne: • Muchomor sromotnikowy • Borowik szatański • Tęgoskór pospolity • Pieczarka żółtawa • Strzęiak ceglasty Znaczenie grzybów w przyrodzie: • rozkładają martwa materię organiczna (opadłe liscie, martwe rosliny, zwierzęta) • współtworza próchnicę