Funkcje gzrybów: - rozkładają martwą materię organiczną, - współtworzą pruchnicę, - są wykorzystywane w przemyśle spożywczym, - mają zastosowania w medyynie, - tworzą plechę porostu, - wywołują choroby zwierząt i ludzi, Podział: - grzyby tworzące pleśnie, - grzyby tworzące owocniki
1. grzyby stanowia wazne ogniwo reducentow w krazeniu pierwiastkow, 2.rozkladaja substancje organiczne, 3.tworza prochnice, 4.rozkladaja drewno, 5.zyjac w symbiozie z glonami tworza porosty-organizmy pionierskie, 6.wazna role odgrywa mikoryza podstawczakow z sosna,swierkiem,bukiem i limba, 7.wykorzystywane sa w produkcji antybiotykow, np. penicyliny z pedzlaka, a takze witamin A,B2,B12 8.sluza w przemysle piekarniczym(drozdze), 9.mleczarskim(kefir), przy jego produkcji drozdze 10. sluza do otrzymywania kwasu szczawiowego i cytrynowego, 11.sa wykorzystywane przez czlowieka do walki biologicznej ze szkodnikami, 12.wywoluja choroby ludzi i zwierzat,roslin 13.powoduja gnicie produktow spozywczych 14.powoduja niszczenie produktow przemyslowych, np. drewna,dkory,odziezy, 15. sa pokarmem ludzi i zwierzat Podział: jadalne niejadalne