Opisz to doświadczenie. Zimna woda+2łyż. cukru. Ciepła woda+2łyż. cukru. Ciepła woda+cukier puder. 1.Problem badawczy.(cel doświadczenia) 2.Spostrzeżenia. 3.Wnioski z tego doświadczenia.

Opisz to doświadczenie. Zimna woda+2łyż. cukru. Ciepła woda+2łyż. cukru. Ciepła woda+cukier puder. 1.Problem badawczy.(cel doświadczenia) 2.Spostrzeżenia. 3.Wnioski z tego doświadczenia.
Odpowiedź

1. Czy temperatura i wielkość substancji mają wpływ na szybkość rozpuszczalnia substancji.? 2. Cukier puder w ciepłej wodzie rozpuszcza się jako pierwszy. Następnie cukier w ciepłej wodzie, na samym końcu cukier w zimnej wodzie. 3. Temperatura i wielkość substancji mają wpływ na szybkość rozpuszczania substancji.

Zimna woda + 2 łyżeczki cukru 1. Rozpuszczenie w zimnej wodzie cukru. 2. Cukier bardzo powoli się rozpuszcza a w zasadzie tylko minimalna część cukru uległa rozpuszczeniu. 3. Cukier nie rozpuścił się do końca, większość cukru się rozpuściła trzeba było mieszać wodę łyżką, aby cukier mógł szybciej się rozpuścić.   Ciepła woda + 2 łyżeczki cukru 1. Rozpuszczenie w ciepłej wodzie cukru. 2. Cukier rozpuszcza się o wiele szybciej i lepiej.Zostaje mała część cukru, którą trzeba wymieszać by cała się rozpuściła. 3. Cukier w ciepłej wodzie o wiele szybciej i lepiej się rozpuścił niż w przypadku zimnej wodzie. Ciepła woda + cukier puder 1. Rozpuszczenie w ciepłej wodzie cukru pudru. 2. Cukier puder w ciepłej wodzie rozpuszcza się od razu w wodzie. 3. Cukier puder uległ całkowitemu rozpuszczeniu w ciepłej wodzie, nie mieszając. Dzięki swojej drobnej budowie, uległ szybciej rozpuszczeniu.

Dodaj swoją odpowiedź