Bardzo proszę o wypisanie soli jakie można znaleść w kuchni oraz w jakich produktach występują. Z góry dziękuję! 

Bardzo proszę o wypisanie soli jakie można znaleść w kuchni oraz w jakich produktach występują. Z góry dziękuję! 
Odpowiedź

Azotan (III) potasu KNO2 ma niebagatelne znaczenie w konserwacji mięsa (oznaczenie EWG - E249), gdyż zapobiega tworzeniu się jadu kiełbasianego, jednak ze względu na szkodliwość azotanów(III) sugeruje się ograniczenie ich używania jako konserwantów, jednak całkowite zastąpienie innymi związkami nie jest możliwe. Azotan(V) potasu KNO3 stosowany jest w przemyśle spożywczym jako środek konserwujący produkty żywnościowe   Węglan amonu (NH4)2CO3 stosowany jest do spulchniania w piekarstwie.   Chlorek sodu NaCl • jest używana bardzo często w kuchni, np. do przyprawiania potraw i konserwowanie żywności, stąd nazwa - sól kuchenna    

Dodaj swoją odpowiedź