Krótki opis trawienia białek , tłuszczy i węglowodanów !

Krótki opis trawienia białek , tłuszczy i węglowodanów !
Odpowiedź

Białka trawione sa w żołądku(przy udziale soku żoładkowego) i w dwunastnicy(przy udziale soku trzustkowego)   Trawienie węglowodanów rozpoczyna się w jamie ustnej. Pokarm znajdujący się w jamie ustnej zostaje rozdrobniony na mniejsze kawałki i przeżuty.W jamie ustnej pokarm jest wymieszany ze śliną zawierającą enzym- amylazę, która rozkłada skrobię (wielocukier) na mniejsze fragmenty z odłączeniem maltozy (dwucukru).Gdy pokarm jest przeżuty i nadtrawiony przez amylazę ślinową, dostaje się do gardła (wspólny odcinek dla układu pokarmowego i oddechowego), dalej przez przełyk do żołądka, a z niego porcjami do jelita cienkiego. Tutaj następuje dalszy etap trawienia węglowodanów. Trawienie cukrów złożonych rozpoczyna sie w jamie ustnej dzieki enzymom zawartym w ślinie (amylaza ślinowa) kontynuowane jest w gardle,przełyku i dwunastnicy (przy udziale amylazy trzustkowej).

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

bardzo krótki opis trawienia białek tłuszczy i węglowodanów

bardzo krótki opis trawienia białek tłuszczy i węglowodanów...