kwas mlekowy -C3H6O3 , kwas mlekowy występuje w skwaśniałym mleku oraz w mięśniach(podczas wysiłku fizycznego) Jest dodatkiem do żywności, używa się go w przemyśle cukierniczym, garbarskim, wykorzystywany do pozyskania kwasu akrylowego. Kwas walerianowy _C5H10O2, występuje w korzeniach roślin, używany do otrzymywania esterów. Kwas jabłkowy_HOOC-CH2-CH(OH)-COOH, znajduje się w soku jabłek, jarzębinie, wiśniach. Stosowany jest w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Kwas szczawiowy- HOOC-COOH występuje w moczu, w wakuolach szczawiu, rabarbaru, szpinaku, Używa się go w analizie miareczkowej, w pszczelarstwie, elektrotechnice, Kwas cytrynowy-(HOOC-CH2-C(OH)(COOH)-CH2-COOH) występuje w organizmach żywych, w owocu cytryny. Stosuje się go jako przeciwutleniacza, a jego pochodne używane są jako leki w niedoborach metali. Kwas askorbinowy-C6H8O6, wytwarza go większość zwierząt i roślin, człowiek musi dostarczać go organizmowi ponieważ nie wytwarza go. Stosowany jako przeciwutleniacz, i w przemyśle spożywczym. Kwas acetylasalicytowy- jestem w klasie chemicznej i niesłyszałam o takim kwasie
odszukaj wzory,podaj wystepowanie i zastosowanie wymienionych kwasów:mlekowy, walerianowy, jabłkowy, szczawiowy, cytrynowy, askorbinowy, acetylasalicytowy
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź