jakie surowce można dodać w celu wzbogacenia produktów zbożowych. ??? bardzo pilne

jakie surowce można dodać w celu wzbogacenia produktów zbożowych. ??? bardzo pilne
Odpowiedź

moim zdaniem dodaje się skrobie modyfikowana i regulatory kwaskowości, drożdże

Wzbogacanie pieczywa może odbywać się przez dodatek syntetycznych składników odżywczych,takich jak: np:sole wapnia i żelaza, tiamina, ryboflawina, a w niektórych przypadkach rów­nież witamina B6,uzupełnia się zawartość tylko niektórych składników pieczywa. Znacznie racjonalniejszy jest sposób wzbogacania pieczywa przez dodatek surowców naturalnych: np:mleka odtłuszczonego w prosz­ku,serwatki,maślanki,drożdży spożywczych suszonych,zarodków pszennych,mączki pszennej niskoenergetycznej,mączki sojowej,prepa­ratów sojowych oraz witamin wapń,żelazo.

Dodaj swoją odpowiedź