metody jakimi można zakonserwować owoce na zimę to m.in.; -mrożenie( nadają się do tego celu prawie wszystkie owoce,metoda ta jest jedną z leprzych gdyś owocę nie tracą za wiele właściwości i mozna je długo przechowywać ) czynności 1.segregacja (tylko zdrowe owoce) 2.płukanie 3 osuszenie 4 .wyszypułkowanie 5.czasem niektóre owoce można wydrylować 6.zapakowanie szczelnie 7.zamrożenie -pasteryzacja (inaczej wekowanie) 1.przebranie owoców 2.umycie 3.włożenie do słoików i zasypanie cukrem i lub zalanie wodą 4.szczelne zamkniecie słoika 5.zagotowanie słoika -suszenie (ie wszystkie owoce nadają się do suszenia ale nasze sadownicze tj jabłka,gruszki,sliwki,morele doskonale się do tego nadają ) 1. przebranie owoców 2,niektóre drylujemy jnne kroimy na mniejsze kawałki 3.nawleczenie na sznurek lub ułożenie na kratkę 4.wystawienie owoców na ciepłe powietrze tj na słońce lub powieszenie przy piecu -wędzenie(nadają się jedynie śliwki ) 1. 2. 3 jw 4. umieszczenie owoców w wędzarce
po zapoznaniu się z różnymi technikami konserwacji żywności wybierz te, które można zastosowac, by zakonserwowac truskawki lub inne owoce na zimę. Napisz w postacikolejnych kroków lub schematu blokowego plan czynności, jakie wykonasz.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź