1.Rola krwi: -dostarcza komórkom tlen i substancje odżywcze. -pobiera z komórek dwutlenek węgla. - pobiera z komórek zbędne produkty przemiany materii -zwalcza bakterie i wirusy - bierze udział w regulacji temperatury ciała. 2. -Osocze - zwalczadrobnoustroje chorobotwórcze. -Czerwone krwinki (erytrocyty) - jako jedyne posiadaja barwnik, który łączy się z tlenem. Są w kształcie guzików aby zwiększyc powierzchnię dla przyłączenia tlenu. Żyją 100 dni. -białe krwinki (leukocyty) - niszczą bakterie i wytwarzają przeciwciała. - płytki krwi (trombocyty) - odpowiadają za krzepnięcie krwi. 3. * woda * sole mineralne * białka * tłuszcze * limfocyty (białe ciałka krwi) 4. Rola limfy: - dostarczanie przesączonego rpzeznaczynia włoswate osocza z powrotem do krwiobiegu. - pośredniczenie w wymianie składników osocza a tkankami - odprowadzenie z komórek zbędnych substanci i nadmiaru wody. - uczestniczenie w zwalczaniu drobnoustrojów chorobotwórczych. 5. Kiedy naczynia krwionośne zostaną uszkodzone, krew wypływa przez ranę. Aby ograniczyć jej utratę i ułatwić regenerację naczynia w miejscu zranienia powstaje skrzep. Tworzą go płytki krwi i rozpuszczone w osoczu białko - fibrynogen. 6.nie wiem. myślę, że pomogłam. liczę na naj! ;).
1 . Podstawowe zadania krwi . 2 . Składniki krwi: a) 2 grupy składników. b) funkcje poszczególnych składników. 3. Skład limfy. 4. Rola lomfy w organiźmie człowieka. 5. Proces krzepniącia krwi. 6. Na czym polega trujące działanie czadu.
1 . Podstawowe zadania krwi . 2 . Składniki krwi: a) 2 grupy składników. b) funkcje poszczególnych składników. 3. Skład limfy. 4. Rola lomfy w organiźmie człowieka. 5. Proces krzepniącia krwi. 6. Na czym polega trujące działanie czadu....