Klasyfikacja witamin ze względu na substancję w której są zanurzone .
Klasyfikacja witamin ze względu na substancję w której są zanurzone .
Witaminy rozpuszczane w tłuszczach: a) witamina A (akseroftol, retinol) b) witamina D (kalcyferol) c) Witamina E (tokoferol) d) Witamina K (filochinon) Witaminy rozpuszczane w wodzie: a) Witamina B1 (tiamina, aneuryna) b) Witamina B2 (ryboflawina) c) Witamina B5 (kwas pantotenowy) d) Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal) e) Witamina B12 (cyjanokobalamina) f) Kwas foliowy ( witamina B11, M, folacyna) g) Witamina C (kwas askorbinowy) h) Witamina H (biotyna, witamina B7) i) Niacyna, Witamina PP (kwas nikotynowy)
Witaminy dzielą się na dwie grupy: -rozpuszczalne w tłuszczach:A,D,E,K -rozpuszczalne w wodzie:C,PP i z grupy B