W trzech nieoznakowanych probówkach znajdują się glukoza, cukier puder ( sacharoza) ,mąka ziemniaczana(skrobia).Wjaki sposób stwierdzisz w której probówce znajduje się dany cukier?   prosze pomóżcie.

W trzech nieoznakowanych probówkach znajdują się glukoza, cukier puder ( sacharoza) ,mąka ziemniaczana(skrobia).Wjaki sposób stwierdzisz w której probówce znajduje się dany cukier?   prosze pomóżcie.
Odpowiedź

Skrobię rozpoznamy dodając do probówek jodyny lub płynu Lugola. Amyloza zawarta w skrobii tworzy z jodem granatowe zabarwienie.   Glukoza natomiast jest cukrem redukującym, w związku z czym da pozytywne wyniki w próbie Tollensa lub Trommera. Podczas próby Trommera wytrąci się ceglastoczerwony Cu2O natomiast w próbie Tollensa wytrąci się srebro Ag.   Reakcje te w probówce z sacharozą nie zajdą ponieważ sacharoza nie jest cukrem redukującym.    

Dodaj swoją odpowiedź