1.Oblicz stężenie procentowe nasyconego roztworu saletry sodowej NaNO3 w temperaturze 80C. 2. Oblicz stężenie procentowe nasyconego roztworu cukru o temperaturze 20C. Proszę o rozwiązanie z wytłumaczeniem z góry dziękuje...

1.Oblicz stężenie procentowe nasyconego roztworu saletry sodowej NaNO3 w temperaturze 80C. 2. Oblicz stężenie procentowe nasyconego roztworu cukru o temperaturze 20C. Proszę o rozwiązanie z wytłumaczeniem z góry dziękuje...
Odpowiedź

1. Rozpuszcalność azotanu (V) sodu w temp. 80*C wynosi: ok. 148g   ms = 148g mw = 100g (Rozpuszczalność jest podawana w gramach na 100g wody) mr = ms + mw = 148 + 100 = 248 [g]   Cp = ms * 100 / mr Cp = 148 * 100 / 248 Cp = 60%   2.   Rozpuszczalność cukru w temp. 20*C wynosi: ok. 205g   ms = 205g mw = 100g mr = ms + mw = 205 + 100 = 305 [g]   Cp = ms * 100 / mr Cp = 205 * 100 / 305 Cp = 67%   PS Mam nadzieję, że wytłumaczyłem.  

Dodaj swoją odpowiedź