nie sądzę aby ktoś tu z zamiłowania interesował się kalmarami i napisał Ci prezentację o nich, ale możesz skorzystać ze stron: http://nicprostszego.wordpress.com/2011/02/19/kalmary-rozrabiaki/ http://kopalniawiedzy.pl/kalmar-loligo-dlugopletwy-sluch-statocysty-ruch-fale-dzwiekowe-komorki-rzesate-T-Aran-Mooney-12449.html
niestety nie mam klucza do PowerPointa, ale to Ci na pewno pomoże: kalmar - kulinarna nazwa kałamarnicy (to dlatego Ci wyskakiwały przepisy ; )) Kałamarnice – podrząd głowonogów z rzędu dziesięciornic, o następujących cechach: obłe, torpedowate ciało dziesięć ramion, z których dwa są wyraźnie dłuższe, kurczliwe, z przyssawkami otoczonymi chitynowym wałem lub uzbrojonymi w chitynowe haczyki. samce mają jedno lub dwa ramiona przekształcone w hektokotylusy płaszcz wytwarza boczne płetwy łączące się z reguły z tyłu ciała muszla z chityny, cienka i elastyczna, zredukowana do płytki obrośniętej płaszczem Typ: mięczaki gromada: głowonogi podgromada: płaszczoobrosłe