pozytywne: -możliwość odtworzenia wymarłych gatunków - pomoc dla bezpłodnych par, pragnących dziecka negatywne: -organizmy, które są podatne na choroby -jest bardzo kosztowne, a wymaga wielu prób
POZYTYWNE: -Można uzyskać specjalne odmiany roślin i zwierząt o nowych cechach przydatnych człowiekowi np.: kukurydza transgeniczna wymagała znacznie mniej środków owadobójczych przy znacznie większej plenności. – Stosowanie GMO w uprawach przynosi ogromne oszczędności np.: przy produkcji bawełny stosowanie transgenicznych roślin spowodowało obniżenie zużycia środków ochrony roślin. GMO mogą się charakteryzować zwiększonymi walorami handlowymi i estetycznymi. – Złoty ryż: dzięki wprowadzeniu odpowiednich genów zyskał możliwość wytarzania witaminy A, której niedobór w krajach 3 świata może doprowadzić do ślepoty ludzi. – zmodyfikowane pomidory są bardziej trwałe i mają wyższe walory odżywcze. – rośliny mogą w ten sposób zyskać odporność na niekorzystne warunki środowiska. – celem inżynierii genetycznej jest uzyskanie roślin o zmienionej, korzystnej dla człowieka zawartości aminokwasów egzogennych. NEGATYWNE: - Uprawy GMO często nie koncentrują się na potrzebach rolników i rozwiązywaniu problemów wszystkich ludzi, ale są produktem marketingu wielkich korporacji. – Niewiadomo do końca czy po wielu latach nie ujawnią się u konsumentów skutki zdrowotne. – Rośliny transgeniczne mogą zawładnąć niszami ekologicznymi i wyprzeć z nich naturalnych mieszkańców, co zakłóci równowagę ekologiczną niezbędną w przyrodzie.