Naleśniki - 25 dag mąki - 1 jajko - 250ml mleka - 100 ml wody przegotowanej - 2 łyżki oleju, żeby nie smarować patelki Mąkę wsypać do miski dać jajko i wlać mleka, potem to dobrze wymieszać i wlać wody,znowu dobrze wymieszać, a potem wlać oleju i mieszać przez 5 minut , aż nie będzie granulków mąki.
Knedle czeskie Składniki: 40 dag tartej bułki, 3 jajka, 15 dag mąki, 0,5l mleka, 10 dag masła, 1 łyżka bułki tartej, szczypta soli. Sposób przygotowania: Tartą bułkę zalać mlekiem i pozostawić na pół godziny. Kiedy bułka rozmięknie, dodać sól, żółtka utrzeć z masłem. Ubić białka na sztywno i dodać do cąłości, z przesianą mąką. DOkładnie wymieszać, wyrabiać okrągłe knedle - wkładać na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 10 minut. Wyjmować cedzakową łyżką. Na sam koniec polać masłem z tartą bułką. Można też podawać z surówką. Czesi podają knedle do rosołu lub gulaszu.
Napisz przepis , na dowolną , ulubioną potrawe ;P Połowa klasy na jajecznice robi ;d Proszę o pomoc . ! :D Dam najj
Napisz przepis , na dowolną , ulubioną potrawe ;P Połowa klasy na jajecznice robi ;d Proszę o pomoc . ! :D Dam najj...