31. Wzór sumaryczny b) HNO3 Wartościowość reszty kwasowej a) I Wartościowość azoty c) V Równanie reakcji c) N2O5 + H2O----> 2HNO3 Metoda otrzymywania kwasu opracował b) I. Mościcki 33. Fasola i twaróg zawierają białko. Pod wpływem kwasu azotowego V białko ścina się i przybiera barwę żółtą . Jest to reakcja ksantoproteinowa, charakterystyczna dla białka, dlatego wykorzystuje się ją do identyfikacji tej grupy związków chemicznych. 34. (błedne do wykreślenia informacje) N2O3 to jego tlenek kwasowy. Zwęgla tkaniny i cukier, zgniłych jaj, Występuje w soku żołądkowym człowieka. Jest składnikiem niektórych wód mineralnych, i akumulatorów ołowiowych. Jego maksymalne stężenie proc. to 98%. Jest substancją higroskopijną , na niebiesko, na zielono, na żółto 43. Wzór strukturalny: H3PO4 Kwas fosforowy (V) jest kwasem tlenowym , gdyż jego reszta kwasowa zawiera tlen. Wzór strukturalny : książka str42 (nie narysuje) Wartościowość fosforu i reszty kwasowej : P-(V) PO4(3-) -(III) Model cząsteczki : książka str. 42 (nie narysuje) 44. Wniosek: W reakcji spalania fosforanu powstał tlenek fosforu(V )który reaguje z parą wodną z powietrza tworząc kwas fosforowy (V) Równanie reakcji: P4 + 5O2----> P4O10 6 H2O + P4O10-------> 4 H3PO4 45. (błędne informacje to: Jest cieczą barwy czerwonej o nieprzyjemnym zapachu, ma właściwości higroskopijne, wód mineralnych, akumulatorów. proszę
To co w załącznikach :) Proszę jak coś z lukami i przepisujecie całe to pogrubcie to co jest dobre ") Daje dziś jesze naj:) PLIS TO NA DZIŚ !
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź