Właściwości, występowanie oraz zastosowanie dwucukrów oraz wielocukrów. Bardzo prosze o to by notatka była zwięzła i zawierała same najwazniejsze informacje. Z góry dziękuję.

Właściwości, występowanie oraz zastosowanie dwucukrów oraz wielocukrów. Bardzo prosze o to by notatka była zwięzła i zawierała same najwazniejsze informacje. Z góry dziękuję.
Odpowiedź

Dwucukry: sacharoza, laktoza, maltoza. Wszystkie z nich mają wzór sumaryczny C12H22O11 , są więc izomerami. Sacharoza jest cukrem, który wsypujesz do herbaty, występuje ona w trzcinie cukrowej i burakach cukrowych. Nie ma ona właściwości redukujących. Pod wpływem wody, kwasu solnego i enzymów zachodzi hydroliza sacharozy w wyniku ktorej powstają glukoza i fruktoza. Laktoza (cukier mlekowy) występuje w mleku ssaków.Znalazła zastosowanie w przemysle farmaceutycznym Maltoza (cukier słodowy) wsytępuje w ziarnach niektórych roślin. Znalazła zastosowanie w przemyśle spożywczym.   Wielocukry (polisacharydy) - skrobia, celuloza, glikogen. Wszystkie mają wzór sumaryczny (C6H10O5)n są więc izomerami. Skrobia jest wytwarzana przez rośny i służy jako materiał zapasowy. Skrobia bardzo trudno rozpuszczasię w wodzie, tworzy  z  nią zawiesinę. Reakcja skrobi z jodem to reakcja charakterystyczna skrobi. Pod wpływem HCl i enzymów i wody ulega hydrolizie. Znalazła zasotsowanie w produkcji kleju, słodyczy, mąki, krochmalu. Celuloza(błonnik) jest substancją nierozpuszczalną w wielu odczynnikach. Nie ulega hydrolizie w organizmie człowieka, jednakże pełni funkcję regulującą. Znalzła zastosowanie przy produkcji papieru, tkanin, lakieru.

Dodaj swoją odpowiedź