Oleinowy; 1.Występuje w dużych ilościach zarówno w tłuszczach roślinnych, najbardziej w oliwkach, ale występuje tak że w tłuszczach zwierzecych. 2.Słabo rozpuszcza się w wodzie, temperatura topnienia 13.5 stopni, reaguje z wodorotlenkami, barwa-jasnożółta/bezbarwna. Palmitynowy; 1.Występuje głównie w tłuszczach zwierzęcych. 2.Barwa-biała, słabo rozpuszcza się w wodzie, spala się, temperatura wrzenia 332°C. Stearynowy; 1.Wyestępuje w tłuszczach zwierzęcych i roślinnych. 2.barwa- Biała, rozpuszcza się w rozpuszczalnikach, spala się, reaguje z wodorotlenkiem sodu. 4.Kwas palmitynowy 5.Z kwasu Stearynowego, C17H35COOH + NaOH → C17H35COONa + H2O. Mam nadzieję że pomogłem ;)
2) kwasy palmitynowy i stearynowy są to białe ciała stałe a kwas oleinowy jest jasno-żółto oleistą cieczą są nieropuszczalne w wodzie nie ulegają dysocjiacji jonowej spalają się żółtym płomieniem kwas palmit i stearyn topią się w niskiej temp kwas oleinowy odbarwia żółtą wodę bromową gdyż jest to związek nienasycony 4) stearynowy C17H35COOH+NaOH-->C17H35COONa+H2O palitylowy C15H31COOH+KOH-->C15H31COOK+H2O