Witam! Pozytywne jest to że grzyby sa nie które jadalne a negatywne to że sa nie jadalne i można sie nimi zatruć!
Negatywne: -(skoczki)Pasozyty roślin uprawnych mp kapusty i wyki -grzyby plesniowe- niszcza produkty spozywcze -drozdzaki- grozne choroby grzybiczne -sa przyczynami zatruc pokarmowych Pozytywne -(sprzezniowce-gat. rozłożyków) produkcja kwasu mlekowego - drozdze- do produkcji wina i octu winnego(fermentacja alkoholowa) - drozdze- do wypiku ciast i chelba (CO2 z fermentacji spulchnia ciasto) - drozdze- zrodlo witaminy B - pedzlaki- produkcja serow plesniowych i antybiotyku penicyliny - porosty- bioindykatory (biologiczne wskazniki)
Ustna geografia
1. Podaj klasyfikację wód podziemnych.
Rodzaje wód podziemnych:
- woda zaskórna – zalega bardzo blisko powierzchni ziemi, podlega dobowym wahaniom temp., ich obfitość i głębokość zalegania zmienia się w ciągu roku, łatwo ule...
Pytania i odpowiedzi na maturę ustną z geografii
1. Podaj klasyfikację wód podziemnych.
Rodzaje wód podziemnych:
- woda zaskórna – zalega bardzo blisko powierzchni ziemi, podlega dobowym wahaniom temp., ich obfitość i głębokość zalegania zmienia się w ciągu roku, łatwo ule...