Oblicz ile cukru należy dodać do 58g nasyconego roztworu tej substancji w 12 stopniach C aby po podgrzaniu do 24 stopni C nadal był on roztworem nasyconym

Oblicz ile cukru należy dodać do 58g nasyconego roztworu tej substancji w 12 stopniach C aby po podgrzaniu do 24 stopni C nadal był on roztworem nasyconym
Odpowiedź

z tabeli rozpuszczalności wynika,że w 12⁰C w 100g H₂O rozpszcza się 190g cukru masa roztworu = masa sbstancji + masa rozpuszczalnika m r-ru= 100g + 190g m r-ru = 290g   jeżeli w: 290g r-ru -- 190g cukru 58g r-ru -- Xg cukru X= 38g cukru w temp. 12⁰C w 58g roztworu znajduje się 38g cukru   24⁰C 100g H₂O - 210g cukru m r-ru = 100g + 210g = 310g   310g r-ru -- 210 cukru 58g r-ru -- Xg cukru X= 39,3g cukru w temp. 24⁰C w 58g roztworu znajduje się 39,3g cukru   39,3g (24⁰C) - 38g (12⁰C) = 1,3g aby roztwór był nadal nasycony ( po ogrzaniu) należy rozpuścić dodatkowo 1,3g cukru

Dodaj swoją odpowiedź