jajka,marchewka,cebula,pietruszka,seler,por,ziemniaki,majonez,groszek,(jakbłko)
Składniki: 3-4 marchewki 3-4 ziemniaki 3 kwaśne jabłka 4-5 ogórków kiszonych 1 cebula 4 jajka 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego majonez musztarda sól, pieprz, odrobina cukru Wykonanie: Marchewkę i ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę (jest do tego wspaniały sprzęt za około 3 zł - kółko z kratką), wsypujemy do miski. Jajka po obraniu kroimy też w kostkę. Ogórki obieramy i kroimy, jabłka obieramu, kroimy (najlepiej od razu wymieszać je z ogórkami - dzięki temu nie zrobią się ciemne). Cebule drobno siekamy. Dodajemy odsączony groszek i kukurydzę i wszystko mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy majonez i musztardę (ja daję dość sporo musztardy, bo lubię bardziej ostrą sałątkę). Wszystko mieszamy i gotowe. Ilość składników możemy ustalać według własnych upodobań. Moja mama dodaje też ze dwie pietruszki i czasami seler, ale ja wolę bez.