Co to jest formalina? Jej właściwości FIZYCZNE I CHEMICZNE!!!!!!!!!! Zastosowanie! Przykłady 3 innych aldehydów, wzory, nazwa i podstawowe zastosowanie

Co to jest formalina? Jej właściwości FIZYCZNE I CHEMICZNE!!!!!!!!!! Zastosowanie! Przykłady 3 innych aldehydów, wzory, nazwa i podstawowe zastosowanie
Odpowiedź

Formalina (CH2O) - wodny nasycony (ok. 35–40%) roztwór aldehydu mrówkowego (inaczej formaldehydu lub metanalu).   Właściwości fizyczne: - stan skupienia: gazowy - barwa: bezbarwny - rozpuszczalność w wodzie: >100 g/100 cm³ - gęstość (ciężar właściwy): 0,815 g/cm3 - temp. wrzenia: -21°C - temp. krzepnięcia: -92C - zapach: dusząca woń   Właściwości chemiczne: -silnie toksyczny -palny   Bogate zastosowania w wielu rodzajach przemysłu chemicznego, tworzyw sztucznych i gumy, produkcji papieru i wielu innych. Silnie toksyczna - ścina białka zarówno strukturalne, jak i enzymatyczne. Stężona służy do wypalania brodawek i cyst. W wodnym rozcieńczeniu 1-2 procentowym stosowana jako środek antyseptyczny, odkażający i przeciwpotny, w stężeniu 3% do konserwacji tkanek roślinnych, a 5% do konserwacji anatomicznych preparatów zwierzęcych. Silnie bakteriobójcza stosowana do konserwacji i przechowywania preparatów biologicznych. Kilkuprocentowe roztwory wodne formaliny stosowane są w muzealnictwie do konserwacji, np. do obrazów zawierających w farbach substancje białkowe, a w dawnej fotografii jako środek ścinający żelatynę stanowiącą bazę emulsji fotograficznej (zarówno do błon jak i papierów).   INNE ALDEHYDY: Aldehyd glicerynowy (C3H6O3)- Jest zaliczany do cukrów jako najprostsza aldoza. Aldehyd octowy lub acetaldehyd (CH3CHO)- W przemyśle aldehyd octowy jest używany do produkcji kwasu octopwego, bezwodnika octowego i wielu innych związków. Podobnie jak aldehyd mrówkowy ulega reakcjom kondensacji z fenolem i aminami, w wyniku których tworzą się żywice syntetyczne. Paraldehyd – organiczny związek chemiczny, trimer aldehydu octowego, cykliczny eter o wzorze (CH3CHO)3 Dawniej używany był jako środek uspokajający. Obecnie jest stosowany do m.in. do produkcji barwników oraz jako rozpuszczalnik. Wanilina-C8H8O3 -Wanilina otrzymywana jest syntetycznie na dużą skalę i stosowana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jako związek zapachowy. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych.

Dodaj swoją odpowiedź