Gotowanie na parze jest dlatego zdrowsze że składniki mineralne nie uciekają do wody – co ma miejsce w gotowaniu tradycyjnym. Wody po gotowaniu nie jest spożywa, dlatego jedzenie jakie przyrządzimy na parze zachowuje wszystkie swoje składniki odżywcze bez jakiejkolwiek straty. Także atutem jest to że para dosala potrawy ale nie odkłada się w nich sól co znacznie wpływa na nasz stan zdrowia. o najlepszy sposób na zachowanie naturalnego smaku, barwy i konsystencji produktów. Co jednak najważniejsze, ta technika pozwala na maksymalne ograniczenie strat witamin i mikroelementów, które przy konwencjonalnych sposobach obróbki są często dramatycznie wysokie. Nie zdajemy sobie nawet często sprawy, jak wielkie bogactwo wylewamy do zlewu odcedzając jarzyny i co tak naprawdę pozostaje nam na talerzu, poza kaloriami. Dla przykładu, straty witaminy C przy gotowaniu w wodzie sięgają 70%, na parze 40%.
Dlaczego gotowanie warzyw na parze jest zdrowsze? - Pod względem chemicznym. Około 1 str A4
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź