Wyjaśnij pojęcia;) Bombaż techniczny, biologiczny, chemiczny ;) Pomocy !!
Wyjaśnij pojęcia;) Bombaż techniczny, biologiczny, chemiczny ;) Pomocy !!
BOMBAŻ - trwale odkształcenie wieczka, denka, płaszcza konserwy: - b.techniczny - wadliwa technika zamykania spowodowana przeładowaniem konserwy, - b.chemiczny - reakcja treści konserwy z opakowaniem, - b.fizyczny - gwałtowne zmiany temperatury, różny stopień rozszerzalności cieplnej wsadu i opakowania, - b.mikrobiologiczny - wytworzenie gazów przez drobnoustroje.
Bombaż techniczny- występuje gdy konserwa jest przeładowana lub niedostatecznie odpowietrzona; Bombaż chemiczny- jest spowodowany reagowaniem składników chemicznych; Bombaż biologiczny- powstaje w wypadku niedogotowania konserw, jest to rozkład zawartości konserwy przy udziale mikroflory przy czym wytwarzające się gazy powodują wydęcie puszek.