Mąke przez sitko wsypujemy do sporej miski, dodajemy szczyptę soli i gorącą wodę. Uwaga, ważne żeby woda (podobnie mleko, jeśli robimy wersję z mlekiem) była gorąca - ciasto wychodzi znacznie lepsze bo coś tam się w mące ścina. I druga uwaga: ponieważ woda jest gorąca należy uważać aby się nie poparzyć. Nie rozrobiona mąka z gorącą wodą ma złośliwą przypadłość przylepiania się do rąk a to nie jest przyjemne, oj nie. Dlatego we wstępnej fazie rozrabiamy ciasto narzędziem np. nożem albo drewnianą łyżką. Wodę, oczywiście wlewamy porcjami i patrzymy ile jej mąka przyjmie, jeśli przesadziliśmy z wodą dodajemy trochę mąki, jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy wodę. Gdy już można wyrabiać ciasto rękami ugniatamy je ok. 10 minut, tak aby było elastyczne i nie lepiło się do rąk. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, odkładamy na bok i przykrywamy czystą szmatką aby nie wyschło (można też lekko oprószyć je mąką).
Jak zrobic ciasto na pierogi PROSZĘ!!!!!!!
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź