Wymień i opisz substancje chemiczne używane w żywności jako konserwanty,zagęstniki (wypełniacze).Pilne!

Wymień i opisz substancje chemiczne używane w żywności jako konserwanty,zagęstniki (wypełniacze).Pilne!
Odpowiedź

Barwniki: E100 Kurkumina - żółty barwnik pochodzenia roślinnego, wykorzystywany w  w koncentratach i przyprawach E101 Ryboflawina -  żółty barwnik o odcieniu pomarańczowym (witamina B2) wykorzystywany w różnych  substancjach (np. Vegeta, dodawany do deserów, wypieków, itd) E102 Tartrazyna - cytrynowożółty barwnik wykorzystywany w napojach w proszku, produkcjach esencji owocowych, miodu sztucznego i musztardy E104 Żółcień chinolinowa - żółty barwnik wykorzystywany w karmelkach, kisielach, nadzieniach cukiernicze z pomady wodnej: anzelikowej, likworowej i piankowej E120 Karmin -  czerwony barwnikwykorzystywany do barwienia żywności i preparatów farmaceutycznych  E122 Azorubina - czerwony barwnik wykorzystywany do marmolady wiśniowej, budyniu, lodów, polew cukierniczych  E124 Czerwień koszenilowa - barwnik czerwony  barwienie wędzonych ryb i namiastek łososia, budynie w proszku, cukierki pudrowe prasowane o smaku owocowym oraz znakowanie mięsa po uboju Zagęszczacze:   E400 Kwas alginowy Alginic acid otrzymywany z wodorostów (algi morskie) galarety, lody(6000), śmietana UHT(5000), składniki mieszanek odchudzających, do klarowania soków, moszczy, piwa, miodów pitnych i hydrolizatów białkowych – przyprawy do zup typu maggi, przetwory rybne mrożone(4000), desery błyskawiczne w proszku(110000), napoje w proszku(30000), koncentraty ciast(10000), śmietanka do ubijania i śmietanka ubita E401 Alginian sodu Sodium alginate E402 Alginian potasu Potassium alginate śmietanka UHT , śmietanka do ubijania i śmietanka ubita(5000) E403 Alginian amonu Ammonium alginate w Polsce niedozwolony E404 Alginian wapnia Calcium alginate sztuczna śmietana beztłuszczowa, lody(6000), śmietanka UHT, śmietanka do ubijania i ubita(5000) E405 Alginian propan-1,2-diolu Propan-1,2-diol alginate sosy do sałaty typu dresing, majonez o obniżonej zawartości tłuszczu – poniżej 50%(3000) E406 Agar-agar (isinglass , z alg czerwonych) Agar galaretki niskosłodzone(10000), lody, przetwory rybne, napoje mleczne i śmietanka UHT(5000), margaryna o obniżonej kaloryczności(10000), konserwy mięsne E407 Karagen Carrageenan otrzymywany z czerwonych, należy do grupy pektyn, MOŻE BYĆ STOSOWANY W ODŻYWKACH DLA DZIECI desery, sery topione, galaretki w proszku(45000), desery mleczne w proszku(57000), niskosłodzone galaretki owocowe, dżemy, kremożele, marmolady(12000), napoje mleczne, desery mleczne typu pudding, twarogi termizowane(5000), keczup(10000)

Dodaj swoją odpowiedź