Jak doświadczalnie odróżnić sacharozę od glukozy i gliceryny? Wskaż odpowiedni odczynnik, podaj obserwacje.

Jak doświadczalnie odróżnić sacharozę od glukozy i gliceryny? Wskaż odpowiedni odczynnik, podaj obserwacje.
Odpowiedź

1. a)można wykonać probe redukcyjna z Cu(OH)2. Glukoza ma wlasciwosci redukujace, wiec da pozytywny wynik (zmiana zabarwienia roztworu z jasnoniebieskiego na ceglastoczerwony - powstaje Cu2O). Sacharoza nie ma takich wlasciwosci - w tym wypadku wynik bedzie negatywny b)skrobie najlatwiej wykryc w reakcji z jodem - powstaje fioletowe zabarwienie. Laktoza nie daje takiej reakcji, poniewaz nie jest polisacharydem i nie tworzy kompleksow z jodem. c)podobnie jak w przypadku a). Maltoza jako cukier o wlasciwosciach redukujacych da pozytywny wynik, natomiast sacharoza takich wlasciwosci nie posiada. 2.Glukoza to cukier redukujacy, a. Glukoza to cukier redukujacy, saharoza nieredukujący. Wynik proby Trommera i Tollensa jest dodatni tylko dla cukrow redukujacych. b. Analogicznie jak a. Laktoza redukujacy, skrobia nie. Poza tym mozna odroznic organoleptycznie. Laktoza jest slodka, skrobia nie. Mozna takze zadzialac plynem Lugola (I w KI) - fioletowe zabarwienie da tylko skrobia. c. Analogicznie jak a.

Jeżeli dobrze pamiętam to powinno być tak:   Przykładem odczynnika, którego należy użyć może być wodorotlenek miedzi (II) = Cu(OH)2.   Tam, gdzie jest sacharoza, reakcja nie zajdzie.   W probówce z glukozą (po podgrzaniu) roztwór przyjmie barwę ceglastoczerwoną: Cu(OH)2 ----- CuO + H2O  wodorotlenek miedzi (II) jest nietrwały i rozpada się na tlenek miedzi (II) i wodę 2CuO + C6H12O6 ----- Cu2O + C6H12O7 - powstaje kwas glukonowy Reakcja ta nazywa się też próbą Trommera.   Więc pozostaje gliceryna: Cu(OH)2 podobno służy do wykrywania związków zawierających więcej niż jedną grupę OH Powstaje wtedy roztwór o szafirowym zabarwieniu.   Mam nadzieję, że dobrze pamiętam to wszystko i pomogłem.    

Dodaj swoją odpowiedź