rożne sposoby przechowywania żywności

rożne sposoby przechowywania żywności
Odpowiedź

Racjonalne przechowywanie artykułów polega na stworzeniu im takich warunków, aby zachowały one jak najdłużej cechy świeżości i zdatności do komsumpcji względnie przerobu.Najlepiej do tego celu nadają się specjalnie wyposażone pomieszczenia lub wydzielone budynki , czyli magazyny. Magazyny przeznaczone do przechowywania artykółów spożywczych powinny być czyste, suche, o dobranej temperaturze dla danego produktu. Ściany i stropy magazynu bieli się wapnem, przy czym odnawianie powinno odbywać się przynajmiej raz w roku. Podłogi nie powinny mieć szpar gdyż gromadzi się w nich pył.

Mrożenie to jest sposób na przechowywanie żywności. Ponieważ mrozić można wiele rzeczy tak jak : mięso. Jeżeli mięso nie będzie w lodówce będzie skiszone.   Suszenie to także sposób dzięki któremu można suszyć : np. jabłka , śliwki i inne owoce.    

Dodaj swoją odpowiedź