Biologia- odżywianie
Biologia- odżywianie
Biologia / Biologia - prace przekrojowe / Biologia- odżywianie
Odżywianie = samożywność (autotrofizm); cudzożywność (heterotrofizm)
Przepływ energii w świecie: energia świetlna = (chlorofil)>e. Chemiczna- którą zwierzęta i ludzie wykorzystują jako zawartą w cukrach, tłuszczach i białkach występujących w tkankach roślin.
Pokarm ?to substancje pobierane przez organizmy żywe ze środowiska będące w materiałami budulcowymi i energetycznymi, niezbędnymi do podtrzymywania procesów życiowych.
Składniki odżywcze: białka, cukry, tłuszcze, woda, witaminy, sole
br />
Woda:
1)zachodzą w niej wszystkie procesy w organizmie.
2) rozpuszczalnik dla substancji znajdujących się w kom.
3)środek transportu wewnątrz-ustrojowego.
4)chłodzi organizm
Cukry:
1) podstawowe źródło energii.
2)stanowią zapasowy składnik roślin.
3) subst. Odżywcze dla zwierząt.
4) mat. Budujący szkielet zewnętrzny.
Sole: Redukcja metabolizmu
Tłuszcze:
1) źródło energii
2) materiał budulcowy 3) pełni funkcję ochronną
Rola ukł. Pokarmowego: pobieranie, rozdrabnianie, trawienie, wchłanianie, wydalanie.
JAMA USTNA [zęby, język, ślinianki] PRZEŁYK [gardło] ŻOŁĄDEK DWUNASTNICA [ TRZUSTKA (góra) i WĄTROBA] JELITO CIENKIEGRUBE ODBYT
ENZYMY- Tłuszcze- lipozy, białka ? proteazy, cukry ? amylazy.
Końcowe produkty: białka ? aminokwasy, tłuszcze ? kw. Tłuszczowe + gricerol, cukry - glukoza
Enzymy podstawowe - pepsyna, podpuszczka
Jelito cienkie - dwunastnica - główne procesy trawienne dzięki enzymom trzustki.
Jelito grube - formowanie kału.
Żołądek - soki żołądkowe; enzymatyczna obróbka treści pokarmowej.
Dwunastnica - główne reakcje enzymatyczne związane z rozkładem substancji w pokarmie. Najważniejsze enzymy trawienne.
Trzustka - źródło enzymów. Sok trzustkowy zawiera proteazy trzustki., amylazę trzustki. Żółć
I śluzówka Fałdowane warstwy wewnętrzne, bogate w naczynia włoskowate, gruczoły tej warstwy wydzielają śluz i różne enzymy trawienne
II podśluzówka Znajdują się tu gruczoły, nerwy i naczynia krwionośne
III Mięśniówka Zbudowana jest z dwóch rodzajów mięśni gładkich - podłużnych i okrężnych. Rytmiczne skurcze obu rodzajów włókien mięśniowych tzw. skurcze perystaltyczne przesuwają treść pokarmową w kierunku odbytu, w mięśniówce żołądka dodatkowo występują mięśnie skośne.
IV Otrzewna Warstwa zewnętrzna, pełni funkcję podtrzymującą oraz ochronną. Przebiegają w niej duże naczynia krwionośne.
12.02.2006 :: [ RIB MTH ]