Wypracowanie na temat dania z wielkopolski np. bigos , pyry z gzikiem jakies pierogi ... plz szybko

Wypracowanie na temat dania z wielkopolski np. bigos , pyry z gzikiem jakies pierogi ... plz szybko
Odpowiedź

Bigos  to tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa.Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta  świeża (niekiedy używa się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy.Bigos tradycyjnie serwuje się najczęściej jako przystawkę gorącą lub przekąskę, podaje się z pieczywem, często razowym oraz wódką czystą lub wytrawną ziołową.Bigos, jako jedno z nielicznych dań, nie traci walorów smakowych przy wielokrotnym odgrzewaniu, a wręcz przeciwnie, po każdym kolejnym odgrzaniu jest coraz lepszy. Pomiędzy odgrzewaniami można bigos przemrozić, np. trzymając zimą za oknem, co również pozytywnie wpływa na jego smak. Odgrzewając bigos powinno się lekko podlewać czerwonym, wytrawnym winem, co wzbogaca jego winno-kwaskowe walory smakowe i aromat.Pierwotnie tego słowa używano do określania sposobu siekania (siekać coś na bigos ), nieco później nazywano tak galaretę z siekanego mięsa . W XVIII była to już potrawa z gotowanej kapusty i siekanego mięsa. Od XVII wieku słowo było używane również w szerszym znaczeniu jako siekanina, a w znaczeniu przenośnym mówiono: "bigosować" w bójce, czyli: siekać na drobne kawałki (np. szablą).

Dodaj swoją odpowiedź