Podstawowe składniki pokarmowe Zródła białka Zródła cukrów Zródła witamin Zródła sol mineralnych?? Proszę o pomoc!!!

Podstawowe składniki pokarmowe Zródła białka Zródła cukrów Zródła witamin Zródła sol mineralnych?? Proszę o pomoc!!!
Odpowiedź

białko- białko jajka cukrów - czekolada WITAMIN-OWOCE WARZYWA SOLI MN.-sól  

CUKRY-są zawarte  w owocach ale są zawarte również w produktach ; które nie są słodkie np. w mące i ziemniakach. BIAŁKO-są to produkty pochodzenia zwierzęcego np.głównie masło,olej,słonina.tłuszcze roślinne oraz ryby morskie. WITAMINY-witaminy znajdują się w warzywach np.natka pietruszki,cebuli wit.C w owocach np.winogronach,truskawkach witaminę D-zawierają ryby,mięso,żóltka,jaj,mleko,masło.Wit.A-znajdule się w tranie,maśle i w żółtkach jaj.Większość pomarańczowych i czerwonych warzyw i owoców zawiera substancję,którą organizm może przekształcić w witaminę A. Grupę Wit. B -B1B2B6B12 występują wspólnie wtych samych produktach głównie w mięsie,drożdzach, i ziarnach zbórz. Sole mineralne-to wapń,magnez,żelazo.Mleko i przetwory są bogatym żródłem wapnia. WODA-zawarta jest w owocach i warzywach.  

Dodaj swoją odpowiedź