CHODZIŁO O TO ? 1. Składniki energetyczne, czyli węglowodany tłuszcze, częściowo białka pokrywające zapotrzebowanie na energie potrzebną do funkcjonowania organizmu. 2. Składniki budulcowe, które służą do budowy i odnowy komórek oraz tkanek. Zalicza się tu: białka, wapń, fosfor, siarkę, żelazo, jud, lipidy ( fosfor i glikolipfidy budujące błony komórkowe osłonki mielinowe układu nerwowego) oraz cholesterol- składnik błon komórkowych,prekursor do syntezy hormonów płciowych, kory nadnerczy, kwasów żółciowych. 3. Składniki regulujące, czyli witaminy, niektóre mikro i makroelementy oraz błonnik pokarmowy. Związki te nie dostarczają energii, nie SA materiałem budulcowym, ale są równie ważne jak pozostałe, ponieważ jako biokatalizatory biorą udział we wszystkich przemianach pokarmowych zachodzących w organizmie oraz regulacji przystawki przewodu pokarmowego ( błonnik).
Budulcowe-jest bardzo ważny w organiżmie człowieka, jest on budulcem dla całego ciała. Występuje on w skórze jak i włosach. Energetyczne-dzięki nim człowiek się porusza , je , mówi. Bez energii człowiek nie byłby zdolny zrobic nawet najmniejszego ruchu. Regulujące-regulują on pozim howmonów we krwi i w narządów bez nich człowiek co chwilę miał nadwyżki lub za małą ilośc danej substancji w organiźmie, przez co wystepują różne choroby. Pozdrawiam dedal1996.
Jaką rolę odgrywają poszczególne składniki w organiźmie ??? uzupełnij tabele. NAZWA SKŁADNIKA ROLA Budulcowe Energetyczne Regulujące po 2 przykłady w każdym daje naj !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jaką rolę odgrywają poszczególne składniki w organiźmie ??? uzupełnij tabele. NAZWA SKŁADNIKA ROLA Budulcowe Energetyczne Regulujące po 2 przykłady w każdym daje naj !!!!!!...
Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu.
Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu
Składniki odżywcze są to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswoj...
Zasady prawidłowego odżywiania się
PLAN PRACY
TEMAT: Zasady prawidłowego odżywiania się
1. Wstęp
2. Składniki pożywienia człowieka i ich funkcja
3. Zasady żywienia człowieka
1. Wstęp
Wiadomo jest, że aby organizm człowieka...