Wielka Brytania: Jajka, dziś głównie czekoladowe, i słodkie bułeczki ze znakiem krzyża to główne tradycje świąt wielkanocnych w Wielkiej Brytanii. W niektórych wsiach w dalszym ciągu praktykowana jest wielkanocna parada kapeluszy, zakładanych przez kobiety do kościoła i na powitanie wiosny. W tym okresie atrakcją dla dzieci jest poszukiwanie schowanych przez dorosłych jajek. Czasem dla skomplikowania tego zadania rodzice piszą list zawierający wskazówki pomagające rozszyfrować miejsce ukrycia jajek. Dzieci turlają także jajka, by przekonać się, czyje znajdzie się pierwsze na mecie. Francja: Bułeczki w kolorze borowika z białym krzyżem na wierzchu, przyprawione cynamonem, gałką muszkatołową i rodzynkami to tradycja związana z Kościołem anglikańskim. Spożywa się je w Wielki Piątek dla upamiętnienia męczeńskiej śmierci Chrystusa na krzyżu i jego zmartwychwstania. Niegdyś były wypiekane przez gospodynie domowe, lub sprzedawane na ulicznych straganach. Wierzono, że odpędzają złe duchy; dziś, jak prawie wszystko, są dostępne w supermarkecie. Poszukiwanie jajek w drugi dzień świąt organizuje w tym roku Imperialne Muzeum Wojny, a w parku w Edynburgu dzieci w wieku do pięciu lat będą się bawiły, usiłując znaleźć cztery tysiące schowanych jajek. Francja: Czekolodowe jajka to jedna z atrakcji Świąt Wielkanocnych we Francji Wielkanoc to jeden z najlepszych okresów w roku dla francuskich specjalistów od wyrobów czekoladowych. W tym okresie na wystawach u cukierników można zobaczyć prawdziwe rzeźby z czekolady. Czekoladowe dekoracje wystaw to jedna z tradycyjnych atrakcji Świąt Wielkanocnych we Francji. Przyciągają one wzrok przeróżnymi formami i barwami, ale najczęstsze motywy to oczywiście czekoladowe jajka. Każdy szanujący się „chocolatier”, czyli cukiernik - specjalista od czekolady - tworzy sam te smaczne rzeźby. Jego praca to najpierw wytworzenie odpowiedniej formy. Następnie wlewana jest do niej pierwsza, bardzo cienka warstwa czekolady, dzięki której całość będzie błyszczeć. Potem kolejna warstwa, która jest odpowiednio barwiona przy użyciu wyłącznie produktów naturalnych. Po zastygnięciu czekolady można ją wyjąć z formy i sklejać ze sobą całe jajko lub wytwór innego kształtu. Takie fantazyjne dziełka najpierw zdobią świąteczne stoły, a potem są zjadane przez biesiadników.
wymień zwyczaje wielkiej brytani i francji
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź