Używając trybu rozkazującego napisz przepis na twoją ulubioną potrawę.

Używając trybu rozkazującego napisz przepis na twoją ulubioną potrawę.
Odpowiedź

KOTLET MIELONY SKLADNIKI: 40 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 kajzerka lub 2 kromki bułki pszennej (lepiej żeby nie była świeża) 3 łyżki mleka 1 średnia cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 jajko olej do smażenia czubek łyżeczki majerankui tyle samo gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Bułkę włóż do miseczki i zalej mlekiem, żeby dobrze nasiąkła. Mięso przełóż do dużej miski i rozprowadź widelcem tak, żeby nie było zbrylone. Dodaj do mięsa odsączon bułkę, wbij całe, surowe jajko. Dodaj posiekaną natkę pietruszki (możesz zastąpić posiekanym szczypiorkiem) i przyprawy. Sprawdź, czy mięso jest dostatecznie słone i wyraziste w smaku. Cebulę obierz z łupinek, pokrój w kosteczkę i zeszklij na 1 łyżce oleju: najpierw porządnie rozgrzej tłuszcz na patelni, potem równomiernie wysyp pokrojoną cebulkę. Nie dopuść, żeby się całkiem uprażyła - ma być przezroczysta. Usmażoną cebulkę wymieszaj z przygotowanym mięsem. Uformuj kotlety - nabieraj porcję mięsa na dłoń i najpierw utocz równomierną kulkę, a potem lekko ją spłaszcz. Kotlety smaż na gorącym oleju. Obracaj, żeby obsmażyły się równomiernie z obu stron. Po 4 minutach smażenia zmniejsz ogień i trzymaj pod przykryciem przez 10 minut.

PŁONĄCE NALEŚNIKI MIGDAŁOWE. Cisto: 250g mąki, 2 szklanki mleka, 3 jajka, 30g masła, łyżka oliwy, 20g cukru, torebka cukru waniliowego, 3 łyżki likieru Cointreau. Nadzienie: 100g zmielonych migdałów, 100g cukru pudru, 1 białko, łyżeczka masła. Do polania: likier Cointreau- po łyżeczce na jeden naleśnik. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, odstawiamy je na 1godz., a następnie smażymy jak najcieńsze naleśniki. Przygotowujemy nadzienie: zmielone migdały lekko rumienimy na patelni i Przepis na potrawe po angielsku przekładamy do miski. Dodajemy cukier, białko, sopione masło i mieszamy. Naleśniki smarujemy nadzieniem i składamy w kwadrat. Układamy je na patelni i chwilkę smażymy na maśle. Tuż przed podaniem polewamy likierem i podpalamy.

Dodaj swoją odpowiedź