Witam.Mam napisac pare zasad organizaacji stołu poczebuje na jutro prosil bym o rozwiazanie jak najszybciej

Witam.Mam napisac pare zasad organizaacji stołu poczebuje na jutro prosil bym o rozwiazanie jak najszybciej
Odpowiedź

Przygotowane potrawy będą smaczniejsze i lepiej przyswajalne przez organizm, jeżeli spożyje się je w odpowiedni sposób i w odpowiednich warunkach. Bardzo ważne jest, aby posłek spożywać powoli, w miłej atmosferze, przy ładnie nakrytym stole. Powinna znaleźć się na nim zastawa, odpowiednio ustawiona.   Przed osobą jedzącą posiłęk powinien znajdować się talerz obiadowy. Po lewej stronie umieszcza się: serwetkę, widelec do sałatek, widelec obiadowy oraz widelec deserowy. Nad nimi powinien leżeć talerzyk do pieczywa z nożem. Po prawej stronie talerza obiadowego kładzie się : noż obiaowy, łyżeczki, łyżkę do zupy oraz widelec koktaljowy. Nad nimi ustawia się szklankę na wodę, dla dorosłych - kieliszek do wina czerwonego i białego oraz filiżankę do kawy.   Warto również pamiętać o świeżych kwiatach na stole, jednak nie mogą być to kwiaty doniczkowe ani bardzo wysokie, aby nie zasłaniały innych osób. Jako dekoracja stołu mogą pojawić się również inne ozdoby, z tym że muszą one pasować do charakteru posiłku i także być odpowiednio niskie.

Dodaj swoją odpowiedź