Przedstaw pozytywna i negatywne znaczenie bakterii w przyrodzie i dla człowieka. Podaj po trzy przykłady: 1) Pozytywne znaczenie bakterii a) w przyrodzie b) dla człowieka 2) Negatywne znaczenie bakterii a) w przyrodzie b) dla człowieka

Przedstaw pozytywna i negatywne znaczenie bakterii w przyrodzie i dla człowieka. Podaj po trzy przykłady: 1) Pozytywne znaczenie bakterii a) w przyrodzie b) dla człowieka 2) Negatywne znaczenie bakterii a) w przyrodzie b) dla człowieka
Odpowiedź

1-Pozytywne znaczenie bakterii w przyrodzie - rozkładają martwą materię organiczną -biorą udział w krążeniu pierwiastków w przyrodzie - ułatwiają trawienie  w przewodzie pokarmowym zwierząt -oczyszczają wodę -wzbogacają glebę 2-Negatywne znaczenie bakterii w przyrodzie; -wywołują choroby u zwierząt -powodują zgniliznę na roślinach -zakwit wód przez sinice  1-Pozytywne znaczenie bakterii dla człowieka; --Powodują fermentację kapusty , ogórków. -użyteczne w produkcji farmaceutycznej,spożywczej i medycznej --oczyszczają ścieki w biooczyszczalniach --produkują witaminy i ułatwiają trawienie  w przewodzie pokarmowym człowieka 2-Negatywne znaczenie bakterii dla człowieka; -Wywołują choroby  ludzi -powodują psucie pokarmów -niszczą odzież i meble drewniane powodując  zgniliznę

1) Pozytywne znaczenie bakterii         a) w przyrodzie:        - są organizmami pionierskimi        - rozkładają szczątki organizmów roślin i zwierząt         - użyźniają glebę          b) dla człowieka:       - wykorzystywane są w np przemyśle spożywczym       - pałeczki okrężnicy w jelicie wytwarzają witaminy       - użyźniają glebę (wykorzystuje się to również w uprawie pól i działek)     2) Negatywne znaczenie bakterii:       a) w przyrodzie:             -  powodują choroby zakaźne zwierząt       - oddają azot do atmosfery        - powodują gnicie rośli (ma to znaczenie dla          całego łańcucha pokarmowego)         b) dla człowieka:        - powodują choroby zakaźne ludzi       - powodują procesy gnilne, niszcząc uprawy (powodują straty dla          rolników)       - produkują toksyny (np jad kiełbasiany w wędlinach i konserwach) 

Dodaj swoją odpowiedź