napisz w skrócie co to jest: zmydlanie tłuszczów krochmal emulsja fermentacja alkoholowa włókna naturalne włókna syntetyczne włókna sztuczne włókna roślinne włókna zwierzęce

napisz w skrócie co to jest: zmydlanie tłuszczów krochmal emulsja fermentacja alkoholowa włókna naturalne włókna syntetyczne włókna sztuczne włókna roślinne włókna zwierzęce
Odpowiedź

Zmydlanie - reakcja hydrolizy estrów kwasów tłuszczowych (tłuszczów) w środowisku zasadowym. Produktami zmydlania są gliceryna i sole kwasów tłuszczowych (mydła).     Fermentacja alkoholowa to proces rozkładu węglowodanów pod wpływemenzymów wytwarzanych przez drożdże z wytworzeniem alkoholu etylowego idwutlenku węgla: C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2 W wyniku tego procesu powstaje również szereg produktów ubocznych, między innymi: gliceryna, kwas bursztynowy i kwas octowy. Produktami ubocznymi fermentacji są również wyższe alkohole i estry, które mają decydujący wpływ na bukiet smakowo-zapachowy produktu.

Dodaj swoją odpowiedź