Podaj Funkcje i Role przetwórstwa spożywczego

Podaj Funkcje i Role przetwórstwa spożywczego
Odpowiedź

Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym Mikroflora pierwotna i wtórna surowców roślinnych, zwierzęcych oraz surowców dodatkowych Surowce żywnościowe są środowiskami, w których drobnoustroje mogą bytować, rozwijać się niszcząc je i powodować wiele przemian chemicznych. Sprzyja temu złożony skład chemiczny surowców, zróżnicowane klimatyczne w jakich rozwijają się rośliny i zwierzęta, a także powszechny kontakt ze wszystkim co stanowi otoczenie surowców. Dominacja określonej grupy związków ukierunkowuje przebieg procesów prowadzonych przez mikroorganizmy zasiedlające dane środowiska. Działa w nich mikroflora saprofityczna, będąca głównie odbiciem mikroflory rodzimej i wprowadzonej oraz mikroflora patogenna, wynikająca z kontaktu z zanieczyszczonym środowiskiem.

Dodaj swoją odpowiedź