Odżywianie

Odżywianie- m.in. proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce (w sposób samożywny lub cudzożywny). Pobrany pokarm jest wykorzystywany przez organizm jako materiał budulcowy, energetyczny, zapasowy i regulatorowy. (zobacz:skladniki odżywcze)

Odżywianie ma podstawowe znaczenie życiowe dla każdego organizmu. Warunkuje również utrzymanie dobrego zdrowia. Zbyt ubogie pożywienie lub jego złe wchłanianie czy trawienie powoduje niedożywienie i niedowagę. Natomiast zbyt częste odżywianie, bądź spożywanie nieodpowiednich pokarmów powodować może nadwagę bądź otyłość. Właściwe odżywianie wymaga więc spożywania odpowiednich ilości dobrze przygotowanego pokarmu.


Odżywianie =
samożywność (autotrofizm)jest to sposób odżywiania się charakterystyczny dla roślin, części bakterii i protistów, polegający na syntezie związków organicznych z prostych związków mineralnych. Energia konieczna do tego procesu pochodzi z energii słonecznej (mówimy wtedy o fotosyntezie) lub z prostych związków organicznych, nieorganicznych lub pierwiastków np. z metanu, siarkowodoru, jonów żelaza (wtedy mamy do czynienia z chemosyntezą). W związku z tym wyróżniamy organizmy fotoautotroficzne i chemoautotroficzne.
; cudzożywność (heterotrofizm) sposób odżywiania zwierząt, protistów zwierzęcych, grzybów, bakterii pasożytniczych i saprofitycznych oraz roślin pasożytniczych. Cudzożywność polega na pobieraniu gotowych związków organicznych (w przeciwieństwie do samożywności). Organizmy cudzożywne nie mają zdolności chemo- i fotosyntezy, w związku z tym nie mogą, jak to robią samożywne, wytwarzać substancji organicznych z prostych związków nieorganicznych. Dlatego też podstawą ich istnienia są organizmy samożywne. Z kolei organizmy cudzożywne są niezbędne dla samożywnych, ponieważ dostarczają im CO2, niezbędnego do fotosyntezy. Cudzożywność jest również niezbędna dla obiegu materii w przyrodzie.

Przepływ energii w świecie: energia świetlna = (chlorofil)>e. Chemiczna- którą zwierzęta i ludzie wykorzystują jako zawartą w cukrach, tłuszczach i białkach występujących w tkankach roślin.

Pokarm ?to substancje pobierane przez organizmy żywe ze środowiska będące w materiałami budulcowymi i energetycznymi, niezbędnymi do podtrzymywania procesów życiowych.

Składniki odżywcze: białka, cukry, tłuszcze, woda, witaminy, sole br />
Woda: 1)zachodzą w niej wszystkie procesy w organizmie. 2) rozpuszczalnik dla substancji znajdujących się w kom. 3)środek transportu wewnątrz-ustrojowego. 4)chłodzi organizm

Cukry: 1) podstawowe źródło energii. 2)stanowią zapasowy składnik roślin. 3) subst. Odżywcze dla zwierząt. 4) mat. Budujący szkielet zewnętrzny.

Sole: Redukcja metabolizmu

Tłuszcze: 1) źródło energii 2) materiał budulcowy 3) pełni funkcję ochronną
Białka mają następujące funkcje:
1)kataliza enzymatyczna - od uwadniania dwutlenku węgla do replikacji chromosomów,
2)transport i magazynowanie - hemoglobina, transferyna, ferrytyna,
3)kontrola przenikalności błon - regulacja stężenia metabolitów w komórce,
4)ruch uporządkowany - np. skurcz mięśnia, aktyna i miozyna
5)wytwarzanie i przekazywanie impulsów nerwowych
6)kontrola wzrostu i różnicowania.
7)immunologiczna


Rola ukł. Pokarmowego: pobieranie, rozdrabnianie, trawienie, wchłanianie, wydalanie.

JAMA USTNA [zęby, język, ślinianki] PRZEŁYK [gardło] ŻOŁĄDEK DWUNASTNICA [ TRZUSTKA (góra) i WĄTROBA] JELITO CIENKIEGRUBE ODBYT

ENZYMY- Tłuszcze- lipozy, białka , proteazy, cukry , amylazy.

Końcowe produkty: białka , aminokwasy, tłuszcze , kw. Tłuszczowe + gricerol, cukry - glukoza

Enzymy podstawowe - pepsyna, podpuszczka

Jelito cienkie - dwunastnica - główne procesy trawienne dzięki enzymom trzustki.

Jelito grube - formowanie kału.

Żołądek - soki żołądkowe; enzymatyczna obróbka treści pokarmowej.

Dwunastnica - główne reakcje enzymatyczne związane z rozkładem substancji w pokarmie. Najważniejsze enzymy trawienne.

Trzustka - źródło enzymów. Sok trzustkowy zawiera proteazy trzustki., amylazę trzustki. Żółć


I śluzówka Fałdowane warstwy wewnętrzne, bogate w naczynia włoskowate, gruczoły tej warstwy wydzielają śluz i różne enzymy trawienne

II podśluzówka Znajdują się tu gruczoły, nerwy i naczynia krwionośne

III Mięśniówka Zbudowana jest z dwóch rodzajów mięśni gładkich - podłużnych i okrężnych. Rytmiczne skurcze obu rodzajów włókien mięśniowych tzw. skurcze perystaltyczne przesuwają treść pokarmową w kierunku odbytu, w mięśniówce żołądka dodatkowo występują mięśnie skośne.

IV Otrzewna Warstwa zewnętrzna, pełni funkcję podtrzymującą oraz ochronną. Przebiegają w niej duże naczynia krwionośne.

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Racjonalne odżywianie, wpływ na organizm człowieka.

,,Racjonalne odżywianie i jego wpływ na funkcjonowanie organizmu”

W obecnej dobie wygląd człowieka w wielu przypadkach stanowi o jego powodzeniu życiowym. Smukła sylwetka, pogodny uśmiech to jeden z warunków sukcesu.

Na w...

Biologia

1.CO TO JEST ODŻYWIANIE I NA CZYM POLEGA. 2.CO TO JEST ODŻYWIANIE U ZWIERZĄT I NA CZYM POLEGA MUSZE ZROBIĆ TABLICE LUB SŁONECZKO CZYLI NA ŚRODKU NAPISAĆ ODŻYWIANIE I ZROBIĆ PODPUNKTY. CO MOGE W NICH NAPISAC?? SZBYKO PROSZE O ODPOWIEDZ

1.CO TO JEST ODŻYWIANIE I NA CZYM POLEGA. 2.CO TO JEST ODŻYWIANIE U ZWIERZĄT I NA CZYM POLEGA MUSZE ZROBIĆ TABLICE LUB SŁONECZKO CZYLI NA ŚRODKU NAPISAĆ ODŻYWIANIE I ZROBIĆ PODPUNKTY. CO MOGE W NICH NAPISAC?? SZBYKO PROSZE O ODPOWIEDZ...

Geografia

W jaki sposób organizm uzyskuje cukier(chodzi o odżywianie się cudzożywne)? Czy w wyniku tego procesu powstaje tlen(odżywianie cudzożywne,samożywne)? Czy do przebiegu odżywiania się niezbędne jest światło(odżywianie cudzożywne,samożywne)?

W jaki sposób organizm uzyskuje cukier(chodzi o odżywianie się cudzożywne)? Czy w wyniku tego procesu powstaje tlen(odżywianie cudzożywne,samożywne)? Czy do przebiegu odżywiania się niezbędne jest światło(odżywianie cudzożywne,samoż...

Biologia

Odżywianie się, nieprawidłowe żywienie i jego konsekwencje

Prawidłowe odżywianie się człowieka jest warunkiem właściwego wzrostu, rozwoju, sprawności umysłowej i fizycznej człowieka.
Przez prawidłowe żywienie rozumie się dostarczenie organizmowi pożywienia:
· zapewniającego pokrycie z...

Biologia

Odżywianie się,nieprawidłowe żywienie i jego konsekwencje

Prawidłowe odżywianie się człowieka jest warunkiem właściwego wzrostu,
rozwoju,sprawności umysłowej i fizycznej człowieka.
Przez prawidłowe żywienie rozumie się dostarczenie organizmowi pożywienia:
· zapewniającego pokryci...