Napisz notatke o tradycjach polskich w sredniowieczu! Krótka !!   Z góry dziekuje !! 

Napisz notatke o tradycjach polskich w sredniowieczu! Krótka !!   Z góry dziekuje !! 
Odpowiedź

Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na prostych potrawach wytwarzanych z płodów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięsa zwierząt dzikich i hodowlanych oraz owoców, ziół i przypraw uzyskiwanych drogą zbieractwa. Znana była przede wszystkim z obfitego wykorzystania soli i stałej obecności kasz. Cechowała ją wysoka kaloryczność dań i spożycie piwa jako jednego z podstawowych napojów, w odróżnieniu od rozpowszechnionego w południowej i zachodniej Europie wina. Różnice względem kuchni innych narodów słowiańskich były niewielkie i wynikały głównie z dostępności poszczególnych rodzajów żywności. Ze względu na brak bezpośrednich źródeł historię kulinarną tego okresu (od czasów przedpiastowskich do XIV-XV w.) bada się na podstawie przekazów zagranicznych podróżników, analiz porównawczych z innymi krajami regionu i lepiej poznanych zwyczajów żywieniowych kolejnych epok. W średniowieczu powszechnie stosowano rodzime, a w bogatszych domach również importowane przyprawy. Z miejscowych przypraw znano pietruszkę, cebulę, koper, czosnek, jałowiec, lebiodkę, gorczycę, miętę, kminek, babkę, liście wiśni i dębu oraz mak. Importowano zaś z Indii i Wysp Korzennych drogą morską przez Gdańsk lub lądową przez Lwów, przyprawy korzenne: imbir, szafran, pieprz i gałka muszkatołowa. Ponadto przywożono w "głowach" cukier. Sól stosowana zarówno jako konserwant, jak i podstawową przyprawę. Jej obfite stosowanie stało się wyznacznikiem polskiej sztuki kulinarnej.    

Dodaj swoją odpowiedź