SKŁADNIKI: 1,5 ka ziemniaków surowych 2 szklanki mąki pszennej 30 dkg boczku wędzonego 1 cebula sól,pierz Ziemniaki obrać, opłukać,zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wyłożyć na gęste sito (lub wycisnąć lekko przez gazę) i odstawić 20 minut, aby sok odciekł do miski. Odlać ostrożnie sok z ziemniaków, by pozostawić osiadłą skrobię na dnie miski. Dodać do niej ziemniaki starte, mąkę, sól, pieprz. Wyrobić na jednolitą masę, dość gęstą. Jeśli jest za rzadka dosypać mąki. Na gotującą, osoloną wodę wrzucać łyżką (maczaną w gorącej wodzie) kluski. Gotować 7-10 minut od wypłynięcia na małym ogniu. Odcedzić na sicie. Boczek pokroić w kostkę lub w paseczki,podsmażyć,dodać cebulkę pokrojoną. Gdy cebula się lekko zeszkli dodać kluski, wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem, chwilę podsmażyć.
1,5 ka ziemniaków surowych 2 szklanki mąki pszennej 30 dkg boczku wędzonego 1 cebula sól,pierz Ziemniaki obrać, opłukać,zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wyłożyć na gęste sito (lub wycisnąć lekko przez gazę) i odstawić 20 minut, aby sok odciekł do miski. Odlać ostrożnie sok z ziemniaków, by pozostawić osiadłą skrobię na dnie miski. Dodać do niej ziemniaki starte, mąkę, sól, pieprz. Wyrobić na jednolitą masę, dość gęstą. Jeśli jest za rzadka dosypać mąki. Na gotującą, osoloną wodę wrzucać łyżką (maczaną w gorącej wodzie) kluski. Gotować 7-10 minut od wypłynięcia na małym ogniu. Odcedzić na sicie. Boczek pokroić w kostkę lub w paseczki,podsmażyć,dodać cebulkę pokrojoną. Gdy cebula się lekko zeszkli dodać kluski, wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem, chwilę podsmażyć. Z GOOGLE WZIEŁAM ;D