Wcześniej dobrze jest tkaninę wygotować, tak jak kiedyś czyniły to nasze babki. O ile – oczywiście – materiał nadaje się do tego, czyli jest z naturalnych tkanin. Garnek z proszkiem i serwetkami, obrusami stawiamy na kuchni. Gotujemy z 10-15 minut – do momentu aż wszystkie plamy puszczą. – Jeśli mamy płótno bawełniane lub lniane, to można je gotować. Nie farbują nawet te haftowane – zapewniają twórczynie ludowe. – Nasze wyroby można śmiało wkładać do garnka. Same to zresztą czynią, bo bezpośrednio po dzierganiu czy haftowaniu serwetka nie nadaje się do sprzedania klientowi. Jest pomięta, lekko zabrudzona – wzór haftu rysuje się przecież na tkaninie. Krochmal przygotowuje się na tej samej zasadzie co kisiel. Czyli zagotowujemy ok. pół litra wody. Do szklanki w połowie napełnionej wodą wsypujemy dwie łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie rozrabiamy. Następnie wlewamy roztrzepaną mąkę do wrzącej wody i ciągle mieszamy, aż zgęstnieje, odstawiamy z ognia. Serwetki trzeba zanurzyć w ciepłym krochmalu, potem mokre od razu prasować lub rozciągnąć na formie albo na płótnie i dobrze naciągając poprzypinać szpilkami formując kształt. Tak zostawić do wyschnięcia. Suche serwetki będą sztywne jak karton. Im gęstszy jest krochmal, tym sztywniejsze będą serwety. W zależności od potrzeby stężenie krochmalu można zwiększyć lub zmniejszyć dodając wody. Po mocnym krochmaleniu serwetki mogą być doskonałą podkładką pod talerze, lub filiżanki np. w restauracji, czy kawiarni. Aby się nie brudziły, wystarczy je spryskać lakierem do włosów. Ale już samo mocne ukrochmalenie chroni serwetki przez zabrudzeniem. Twórczynie ludowe radzą też do krochmalu dodać trochę soli wówczas, podczas prasowania wilgotna tkanina nie przylepia się do żelazka. W internecie znaleźliśmy też radę, aby dodać kilka łyżek mleka zamiast soli (w miejsce takiej samej ilości wody). Oto przepisy na wykonanie krochmalu: 1. Krochmal z mąki ziemniaczanej słaby 1 łyżeczka mąki na 1 litr wody (zagotować) zastosowanie: sukienki, bluzki, batyst, szyfon, tiul średni 1 łyżka mąki na 1 litr wody (zagotować) zastosowanie: obrusy, serwetki, pokrowce, bielizna pościelowa gęsty 1,5 łyżki mąki na 1 litr wody (zagotować) zastosowanie: usztywnia kołnierzyki, mankiety, prasować na mokro 2. Krochmal z ryżu Niektórzy radzą też do krochmalenia użyć wody po ugotowanym ryżu w proporcji: 4 łyżki ryżu na 2 litry wody słaby 4/5 wody na 1/5 krochmalu zastosowanie: biała bielizna, męskie koszule średni 2/3 wody na 1/3 krochmalu zastosowanie: serwetki, bielizna pościelowa 3. Krochmal z cukru Do usztywnienia można też wykorzystać cukier w proporcji: 1 łyżka cukru na jedną łyżkę wody (zagotować) Zastosowanie: tiul, firanki (zamoczyć suchą robótkę) Krochmal można przyrządzić w mikrofali. 1. Wsyp 1/4 szklanki mąki do szklanki wody i dokładnie wymieszaj aż całkiem mąka się rozprowadzi. 2. Przygotuj pojemnik który może być używany w mikrofali i wlej do niego 4 szklanki wody, a następnie przygotowaną mieszankę. Pomieszaj, aby całość się dokładnie rozprowadziła. 3. Gotuj w mikrofali mieszając co 30 sekund, aż do czasu gdy zacznie gęstnieć i gotować się. Wówczas wyjmij i pozostaw do schłodzenia.
Krochmal z mąki ziemniaczanej. Przygotowuje się go na tej samej zasadzie co kisiel. Czyli zagotowujemy ok. pół litra wody. Do szklanki w połowie napełnionej wodą wsypujemy dwie łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie rozrabiamy, następnie wlewamy roztrzepaną mąkę do wrzącej wody i ciągle mieszamy, aż zgęstnieje, odstawiamy z ognia. Suche serwetki trzeba zanurzyć w ciepłym krochmalu, potem mokre od razu prasować lub rozciągnąć na formie albo na płótnie i dobrze naciągając poprzypinać szpilkami formując kształt w jakim mają być po wyschnięciu i tak zostawić do wyschnięcia. Suche serwetki będą sztywne jak karton. Im gęstszy jest krochmal tym sztywniejsze będą serwety. W zależności od potrzeby stężenie krochmalu możesz zwiększyć lub zmniejszyć dodając wody.