Co to jest żywność ekologiczna? Podaj przykłady. Jakich składników najczęściej używa się do jej produkcji? Dlaczego jest mało popularna na naszych stołach i jaki wpływ ma na nasze zdrowie?

Co to jest żywność ekologiczna? Podaj przykłady. Jakich składników najczęściej używa się do jej produkcji? Dlaczego jest mało popularna na naszych stołach i jaki wpływ ma na nasze zdrowie?
Odpowiedź

Zdrowa żywność-produkowana bez użycia nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin.Jej sposób wytwarzania musi być zgodny z zasadami Rady EWG. Do jej prod.użyaw się: -nawozów zielonych -kompostu -obornika -minerałow dostępnych w przyrodzie Produkty: -amaratus -bez czarny -ciecierzyca -kasza gryczana,itp. Wydaje mi się,że ludzie mało doceniają dobrodziejstwa jakie daje nam żywność ekologiczna.Może nie jest ona tania i dlatego my jako konsumenci nie zwracamu na nią uwagi,wolimy po prostu kupować na bazarkach i targach. Drugą sprawą jest poprostu nieznajomość niektórych owoców,warzyw i innych produktów.A jak wiadomo jeśli czegoś nie znamy to nie kupujemy.Mam nadzieję,że wkrótce się to zmieni i zaczniemy się wszyscy zdrowo dożywiać.

Dodaj swoją odpowiedź