Błonnik zwiększa objętość i masę kału, gdyż posiada zdolności dużego wiązania wody i tworzy podłoże dla rozwoju korzystnej mikroflory a także posiada właściwości gazotwórcze. Ułatwia to szybsze usunięcie resztek pokarmowych z ustroju i zapobiega zaparciom. Reguluje perystaltykę jelit. Działa przeciwmiażdzycowo.Ma właściwości odtruwające. Stymuluje rozwój korzystnej mikroflory jelitowej, która wypiera bakterie gnilne z dolnych odcinków przewodu pokarmowego. Wpływa na metabolizm węglowodanów. Ma zdolności buforujące - błonnik wiąże w żołądku nadmiar kwasu solnego oraz wpływa na wydzielanie hormonów przewodu pokarmowego ( gastryna).
Uzasadnij twierdzenie. Obecność błonnika w diecie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
Uzasadnij twierdzenie. Obecność błonnika w diecie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego....