Jakie zmiany zachodzą podczas obrubki cieplnej produktów spożywczych. Frytki, Brokuły z wody Pieczone ziemniaki Pieczarki duszone Będę wdzięczny za szybkom pomoc.

Jakie zmiany zachodzą podczas obrubki cieplnej produktów spożywczych. Frytki, Brokuły z wody Pieczone ziemniaki Pieczarki duszone Będę wdzięczny za szybkom pomoc.
Odpowiedź

Zmiany fizyko-chemiczne podczas obróbki cieplnej: a) frytek (smażenie):      - podczas smażenie frytek następuje ubytek witaminy C(ponad 50%)      - na skutek rozkładu skrobi zawartej w ziemniakach pod wpływem temperatury wydziela się niezdrowy dla człowieka związek- akrylamid.      - słupki ziemniaczane kurczą się na skutek utraty dużej części wody, dzięki czemu stają się chrupkie. b) brokułów z wody (gotowanie):      - podczas gotowania tracone są takie składniki odżywcze (witaminy, składniki mineralne, błonnik).      - brokuły zawierają w sobie substancje przeciwnowotworowe, których ubytek podczas gotowania wynosi ok 80%      - na skutek wypłukania chlorofilu brokuł lekko traci swój pierwotny kolor. c) pieczonych ziemniaków (pieczenie):      -  Podobnie jak przy frytkach, ziemniaki podczas pieczenia tracą wodę, która paruje, witaminę C w znacznej części. d)  duszonych pieczarek (duszenie):      - Pieczarki podczas duszenia tracą dużo wody, co można zauważyć podczas obróbki cieplnej.       - Grzyby nie są bogate ani w witaminy ani jakiekolwiek składniki odżywcze, dlatego ich ubytek jest niewielki.   

Dodaj swoją odpowiedź