cześć! potrzebuję prosty przepis nie mający dużo składników na muffinki malinowe inne smaki też mogą być ale zależy mi na malinowych , z góry dzięki.

cześć! potrzebuję prosty przepis nie mający dużo składników na muffinki malinowe inne smaki też mogą być ale zależy mi na malinowych , z góry dzięki.
Odpowiedź

Składniki: *suche składniki: 2 szklanki mąki, 1 szklanka brązowego cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej * mokre składniki: pół szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, 2 jajka *dodatkowo: 3/4 szklanki malin (mogą być całkiem świeże, a mogą być również trzydniowe, podsypane cukrem, stojące w lodówce - wtedy trzeba je po prostu odsączyć na sitku i delikatniej mieszać z ciastem ewentualnie mrożone) Wykonanie: * Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. *Wsypać wszystkie suche składniki do jednej miski. * W drugiej misce wybełtać wszystkie mokre składniki i wlać je do suchych składników. *  Delikatnie je wymieszać, ale bez zbytniego starania się:). Wsypać maliny i znowu bardzo delikatnie przemieszać. * Foremkę do mufinek wysmarować ździebko olejem i do każdego dołeczka włożyć czubatą łyżkę ciasta. * Piec w rozgrzanym piekarniku 20 - 25 minut. * Po upieczeniu wyjąć z foremki, posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem. Lukier: cukier puder wsypać do kubeczka, zalać odrobiną (ok. 2-3 łyżki) gorącego soku i rozetrzeć. Soku nie może być dużo. Im więcej soku, tym lukier jest rzadszy i bardziej spływa z muffinek. Jeśli  lukier w kubeczku podeschnie, na chwilkę wstawić na mały gaz i szybciutko pomieszać. Do tego podeschniętego lukru mozna też dosypać cukru pudru i dolać ździebko gorącego soku

Dodaj swoją odpowiedź