- włośnica (zjedzenie surowego mięsa, w którym znajdują się żywe larwy) - owsica( zarażenie następuje przez połknięcie jaj owsika, które znajdują się w wodzie, pokarmie lub na przedmiotach codziennego użytku) - glistnica(spożycie jaj pasożyte, które znajdują się w pokarmie lub w wodzie) - tasiemczyca(zjedzenie niodogotowanego mięsa, któe zawiera larwy tasiemca) objawami zakażenia tymi pasożytami jest najczęściej biegunka, silny ból brzucha, wymioty i gorączka. Sposobem zapobiegania zakażeniu tymi pasożytami należy zawsze przechowywać produkty spożywcze w opdowiedniej temperaturze i miejscu, utrzymywać w czystości narzędzia kuchenne, nie jeśc produktów przeterminowanych i w przypadku mięsa sprawdzac jego pochodzenie.
Tasiemce: można się nim zazrić poprzeż niedogotowane, lub surowe mięso, wyróźniamy dwa typy: *nieuzbrojony: zakażenie dochodzi w wyniku zjedzenia zakażonej wołowiny *uzbrojony: można sie nim zaraźić poprzez spożycie zakażonej wieprzowiny, jaja równiez mogą sie przenosić przez zakaźone ręce, żywność, wodę. Glista ludzka: najczęściej chorują na nią dzieci. Objawy to pobudliwość nerwowa, bóle brzucha, wymioty, zmiany skórne, zapalenie spojówek. Do zakażenia może dojść poprzez połknięcie jej, które są przenoszone przez brudne ręce. Sposobem zapobiegania jest przestrzeganie higieny osobistej; dzieci muszą myć ręce po skorzystaniu z toalety oraz zabawie z rówieśnikami; warzywa i owoce powinny być dokładnie myte Owsiki: objawem jest swędzenie w okolicy odbytu; u dzieci objawia się pobudliwością nerwową i bólami głowy. Do zakażenia dochodzi poprzez wdychanie lub połknięcie jaj. Jaja te móga znajdować się na brudnych rękach i przedmiotach codziennego użytku. Zapobieanie: dzieci nalęzy pilnować, by przestrzegały zasad higieny; owoce i warzywa dokładnie myte, a żywność pod przykryciem w lodówce Włośnica: początek bezobjawowy później wymioty, biegunka, czasami wymioty; następnie bóle mięśni i gorączka. Przyczyny: spozycie niedogotowanego mięsa zakażonych zwierząt. Zapobieganie: spozywanie dogotowanego mięsa z pewnych źródeł