Khalva-Rosyjski deser z orzechów włoskich SKŁADNIKI: 1 3/4 szklanki mleka 4 łyżki cukru 1,5 łyżki mąki kukurydzianej 170g łuskanych orzechów włoskich: połówki, ew. ćwiartki 8 łyżek niesolonego roztopionego masła (ok 1/3 kostki) 1/2 łyżeczki cynamonu, młynek "przyprawa do dańsłodkich" (skórka cytrynowa, kardamon, cynamon, goździki, mięta, kurkuma) PRZYGOTOWANIE: Do rondelka wlać 1,5 szklanki mleka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem, oraz przyprawę do dań słodkich, gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Piekarnik rozgrzać do temp 180 stopni. Orzechy włoskie wymieszać dokładnie z roztopionym masłem, ułożyć na blaszce, piec w piekarniku ok 10 minut na złocisty kolor, często obracając. Następnie na orzechy wlać równomiernie krem, przykryć folią ,piec dalej ok 15 minut. Podawać zaraz po przyrządzeniu. Udekorować posiekanymi orzechami i cynamonem. trudność: średnie czas: 30-60 min mam nadzieję, że pomogłem :)
Rosyjska Soljanka Przygotowanie: 45 minut Trudność: średnie Składniki na 6 porcji • 15 dag wieprzowiny - karkówka lub łopatka • 15 dag wołowiny - rostbef • 0k. 5 dag wędliny - najlepiej wędzonego coś, ja daję to, co mam w lodówce • 2 większe dojrzałe pomidory • 2 cebule • 3 większe kiszone ogórki • 10 dag koncentratu pomidorowego • 4 - 5 ząbków czosnku • 1 łyżka octu winnego • 1 cytryna • pół kostki masła • olej do smażenia • pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany • sól, pieprz • sos sojowy - wg uznania Etapy przygotowania 1. Pokrój mięso w wąskie paseczki, posiekaj cebulkę. Mięso i cebulkę podsmaż razem. Osobno podsmaż wędlinę, też pokrojoną w cieniutkie paseczki. Mięso i wędlinę włóż do garnka, zalej 2 litrami zimnej wody, gotuj 20 minut. 2. Po 20 minutach dodaj podsmażony na połowie masła koncentrat, pokrojone w kostkę pomidory bez skóry oraz posiekany czosnek, ocet winny, sól i pieprz. Gotuj jeszcze 15 minut. 3. Ogórki zetrzyj na tarce z dużymi oczami, przesmaż je na pozostałym maśle, podlej kilkoma łyżkami zupy. Ogórki duś chwilę, aby zmiękły. Wymieszaj z zupą, gotuj jeszcze 5 minut. 4. Cytrynę pokroić w plastry i podsmażyć na oliwie. Podsmażone cytryny wrzuć na kilka minut do zupy, aby nabrała smaku. Do każdego talerza włóż po plasterku cytryny oraz łyżkę śmietany, na to wlej zupę.