napisz po polsku dowolny przepis na rosyjską potrawę. na jutro!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

napisz po polsku dowolny przepis na rosyjską potrawę. na jutro!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedź

Khalva-Rosyjski deser z orzechów włoskich   SKŁADNIKI: 1 3/4 szklanki mleka 4 łyżki cukru 1,5 łyżki mąki kukurydzianej 170g łuskanych orzechów włoskich: połówki, ew. ćwiartki 8 łyżek niesolonego roztopionego masła (ok 1/3 kostki) 1/2 łyżeczki cynamonu, młynek "przyprawa do dańsłodkich" (skórka cytrynowa, kardamon, cynamon, goździki, mięta, kurkuma) PRZYGOTOWANIE: Do rondelka wlać 1,5 szklanki mleka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem, oraz przyprawę do dań słodkich, gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Piekarnik rozgrzać do temp 180 stopni. Orzechy włoskie wymieszać dokładnie z roztopionym masłem, ułożyć na blaszce, piec w piekarniku ok 10 minut na złocisty kolor, często obracając. Następnie na orzechy wlać równomiernie  krem, przykryć folią ,piec dalej ok 15 minut. Podawać zaraz po przyrządzeniu. Udekorować posiekanymi orzechami i cynamonem. trudność: średnie  czas: 30-60 min  mam nadzieję, że pomogłem :)

Rosyjska Soljanka   Przygotowanie: 45 minut Trudność: średnie Składniki na 6 porcji • 15 dag wieprzowiny - karkówka lub łopatka     • 15 dag wołowiny - rostbef     • 0k. 5 dag wędliny - najlepiej wędzonego coś, ja daję to, co mam w lodówce     • 2 większe dojrzałe pomidory     • 2 cebule     • 3 większe kiszone ogórki     • 10 dag koncentratu pomidorowego     • 4 - 5 ząbków czosnku     • 1 łyżka octu winnego     • 1 cytryna     • pół kostki masła     • olej do smażenia     • pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany     • sól, pieprz     • sos sojowy - wg uznania     Etapy przygotowania 1. Pokrój mięso w wąskie paseczki, posiekaj cebulkę. Mięso i cebulkę podsmaż razem. Osobno podsmaż wędlinę, też pokrojoną w cieniutkie paseczki. Mięso i wędlinę włóż do garnka, zalej 2 litrami zimnej wody, gotuj 20 minut.         2. Po 20 minutach dodaj podsmażony na połowie masła koncentrat, pokrojone w kostkę pomidory bez skóry oraz posiekany czosnek, ocet winny, sól i pieprz. Gotuj jeszcze 15 minut.         3. Ogórki zetrzyj na tarce z dużymi oczami, przesmaż je na pozostałym maśle, podlej kilkoma łyżkami zupy. Ogórki duś chwilę, aby zmiękły. Wymieszaj z zupą, gotuj jeszcze 5 minut.         4. Cytrynę pokroić w plastry i podsmażyć na oliwie. Podsmażone cytryny wrzuć na kilka minut do zupy, aby nabrała smaku. Do każdego talerza włóż po plasterku cytryny oraz łyżkę śmietany, na to wlej zupę.        

Dodaj swoją odpowiedź