MORZE BAŁTYCKIE: Średnie zasolenie 7,2 promila. Niskie zasolenie Bałtyku spowodowane jest względnie niskimi temperaturami i związanym z tym mniejszym tempem parowania wody w obszarze szerokości geograficznych akwenu. Na niskie zasolenie wpływa również nasz klimat (strefa umiarkowana). Uzupełnia on Bałtyk w słodką wodę za pomocą dużych opadów, ok 1500mm rocznie. Dużą rolę odgrywają również rzeki. Morze Bałtyckie jest zlewiskiem dużej ilości rzek, co za tym idzie uzupełniany on jest dużą ilością słodkiej wody, które w rzekach występują. Ponadto Morze Bałtyckie jest względnie odciętę od pływów oceanicznych (Morze Bałtyckie ma naturalną barierę w postaci dwóch cieśnin Mały i Duży Bełt) więc nie ma bezpośredniej wymiany wód słonych z większych akwenów słonowodnych takich ja Morze Północne, które jest bezpośrednio połączone z Oceanem Atlantyckim. MORZE CZERWONE: Średnie zasolenie 35 promili. Niskie zasolenie związane jest w dużym stopniu z ograniczeniami w bezpośredniej wymianie wody z Oceanem Indyjskim (utrudnia to cieśnina Bab al-Mandab). Morze Czerwone położone jest w klimacie równikowym suchy, co za tym idzie występują tam niewielkie ilości opadów 0-200mm na rok, więc deszcz nie ma jak zasilać akwenu słodką wodą. Dużą rolę odgrywa również temperatura. Z faktu, iż jest to strefa równikowa występują na tym obszarze wysokie temperatury, które zwiekszają szybkość procesu parowania. Morze Czrwone nie jest zlewiskiem rzek, co za tym idzie nie dostarczają one wody słodkiej. Bardzo proszę, myślę, że moja rozszerzona geografia się tutaj przyda. PZDR Bartek. :)
wymień czynniki które wpływają na stopień zasolenia wód morza bałtyckiego i morza czerwonego
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź